נחל אלכסנדר

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

נחל אלכסנדר – סיפורו של נחל אלכסנדר שזור בתולדות מפעל ההתיישבות הציונית בעמק חפר, שראשיתו לפני 75 שנה, עם רכישת אדמות ואדי חווארת, הוא עמק חפר, ע"י יהושוע חנקין עבור קרן קיימת לישראל, והקמת המועצה האזורית הראשונה – מ.א. עמק חפר, שחלק נכבד מהנחל עובר בתחום שיפוטה.

מוצאו של נחל אלכסנדר באזור שכם, הר גריזים, והר עיבל, משם הוא עושה דרכו מערבה במספר יובלים שהעיקרים בינהם נחל שכם ונחל תאנים.

מפגש היובלים בעמק חפר, מכאן זורם הנחל בערוץ אחד החוצה את העמק ונשפך לים התיכון באזור מכמורת. אורכו של הנחל כ-32 ק"מ, אגן הניקוז שלו משתרע על פני כ-580 קמ"ר.

הנחל נקרא כנראה על שם המלך חשמונאי אלכסנדר ינאי שהרחיב את שטחי הממלכה החשמונאית צפונה (102 לפנה"ס. עד לגאולת הקרקעות וראשית ההתיישבות היהודית בעמק חפר, בסוף שנות ה-20 של המאה הקודמת, היה הנחל מקור הביצות בעמק.

ערוצו המפותל והצר של הנחל והשפך שסביבו במקביל לתחילת ההתיישבות היהודית החלו קרן קיימת לישראל והמועצה האזורית עמק חפר, בפעילות לייבוש שטחי הביצות, בשנות ה-30-40 של המאה הקודמת. בזאת עדיין לא פסקו הצפות השטחים בימי החורף ובשנות ה-60 הושלמה המלאכה.

אפיק הנחל המפותל בעמק חפר הוסדר, יושב והורחב, והוסדרו שיפועי גדות הנחל, כדי לאפשר זרימה גדולה ומהירה של מימיו.

בנחל אלכסנדר נשתמרה האוכלוסייה המשמעותית היחידה של הצב הרך שאורכו מגיע עד ל-120 ס"מ ומשקלו כ-50 ק"ג.

הפרויקט החשוב הראשון שיצא לדרך במסגרת השיקום היה עידוד אוכלוסיית הצב הרך ע"י יצירת אתרי הטלה מוגנים כמו גם משטחי התחממות בשמש החשובים לפעילות "קטע נחל לדוגמא" שיקום הנחל כלל גם שיקום ופיתוח נופיים באורך של כ-750 מ'.

במקום פותחו שבילים להולכי רגל, פינות ישיבה ופרגולות , נשתלה צמחייה מגוונת המותאמת אקולוגית (ככל שניתן) לאזור ולגדות הנחל. מעל לנחל נמתח גשר תלוי מפלדה המשמש להולכי רגל ומהווה גם אלמנט פיסולי.


מסלול טיול מומלץ-


למגיעים לנחל אלכסנדר מומלץ לטייל בין קטע נחל לדוגמא לגשר הצבים, שם הוכשר שביל הליכה נוח באורך של כ-2.7 ק"מ בקטע יפהפה של הנחל. לאורך השביל הוכשרו פינות ישיבה ואזורי משחק ונופש. השביל נועד להולכי רגל ולרוכבי אופניים. בקטע המרכזי של הנחל אותרו מספר שטחים ציבוריים, אשר לאחר ניקוים והכשרתם ניטעו ע"י יערני קק"ל. לאחר גדילת העצים יהוו חורשות אלו פינות חמד ואתרים לפנאי ונופש לאורכו של הנחל.

מידע כללי

דרגת קושי-קל בינוני
משך הטיול- 1-2 שעות ניתן לשלב טיולי אופניים
ציוד נדרש-מיי שתייה בעיקר

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לא תפספסו שום כתבה יותר! הירשמו עכשיו

כתבות אחרונות

בחירת העורך