לפי אילון מאסק: תדלגו על ה MBA – תקראו את 10 הספרים הללו במקום.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
ספרים במקום תואר

קבלת תואר שני במנהל עסקים ממוסד אקדמי איכותי ובעל שם, הייתה מאז ומתמיד הוצאה יקרה, המותירה את בוגרי המסלול לא רק עם תואר אקדמי מתקדם, אלא גם עם גירעון תקציבי מתקדם למדי – תוצר של שכר הלימוד הגבוה והצורך להמשיך ולכסות את הוצאות המחייה השגרתיות במקביל אליו, לצד הירידה השכיחה בהכנסות בתקופת הלימודים.

עלותם הגבוהה של לימודים לתואר שני, מייצרת כשלעצמה, רף כניסה גבוה שמונע מאנשים רבים לנסות ולהתקבל ללימודי מנהל עסקים. אולם מעבר לחסם זה, השנה יש למי ששוקלים להירשם ללימודי מנהל עסקים באוניברסיטה, אפילו יותר סיבות מבעבר לחשוב פעמיים אם זוהי בהכרח הבחירה הנבונה ביותר עבורם. 

בראש ובראשונה, קשיי הקבלה לבתי הספר למינהל עסקים באוניברסיטאות המובילות, מורגשים כיום יותר מתמיד. זאת הודות להיקף גדול במיוחד של נרשמים לתארים במנהל עסקים, וביניהם מספר לא מבוטל של אנשים שהחליטו או נאלצו לשקול את האפשרות לביצוע הסבה מקצועית בעקבות משבר הקורונה העולמי. הוסיפו לכך את העובדה שהנגיף על שלל הוריאנטים שלו, עדיין בסביבה, וכפועל יוצא – אין לדעת מתי סטודנטים יידרשו לשוב וללמוד מהבית. על רקע זה קשה שלא לתהות: האם זה מוצדק לשלם שכר לימוד אסטרונומי למוסד אקדמי מוביל, ולהילחם כדי להתקבל ללימודי מנהל עסקים, אם בסופו של תהליך אתם ממילא מוצאים את עצמכם לומדים בבית שלכם?

כמובן, מעבר לקשיי הקבלה הנוכחיים למסלולי מנהל העסקים באוניברסיטאות המובילות ולשינויים האפשריים במתכונת הלימודים בעקבות משבר הקורונה, ישנה סיבה נוספת העשויה להצדיק ויתור על האפשרות של לימודים לתואר אקדמי במנהל עסקים. מדובר בעובדה שעבור לא מעט מהסטודנטים למנהל העסקים, התואר כמעט ולא תורם במאום, בסופו של דבר, מעבר לבזבוז משווע של כסף. לא מאמינים לנו? אתם מוזמנים לשאול את אילון מאסק. 

כישורים במקום תארים – כרטיס הכניסה שלכם לעולם העסקים על פי אילון מאסק

אילון מאסק הוא, נכון לשנת 2021/2, האדם העשיר ביותר בעולם ובין היזמים המצליחים ביותר. מאסק הוא השם מאחורי מיזמים טכנולוגיים בעלי שם, מתקדמים ויוקרתיים מאין כמוהם, וביניהם יצרנית הרכבים החשמליים Tesla (טסלה) וחברת SpaceX, שמפעילה שירותי שיגור לחלל. לכן זה מפתיע במיוחד לגלות כי דווקא מאסק, מכל האנשים בעולם העסקים, מחזיק בדעה פחות פופולרית בהקשר ללימודים אקדמיים. מאסק טוען כי לתחושתו, חברות רבות מדי בעולם מגייסות כיום עובדים ומנהלים על בסיס ההשכלה האקדמית שלהם, ולאו דווקא על סמך הכישורים שלהם בפועל. 

לדידו של מאסק, במקום לרכוש השכלה פורמלית במנהל עסקים וללמוד איך להתמודד עם מכלול ההיבטים הלוגיסטיים הנוגעים לניהול חברות וארגונים, מנהלים לעתיד צריכים להתמקד בפיתוח המיומנויות הדרושות לתכנון ויצירה של מוצרים ושירותים. תפיסת העולם הזו של אילון מאסק, באה לידי ביטוי גם במסגרתו גישתו לתהליכי גיוס עובדים – כאשר בחברות שבבעלותו, מועמדים למשרות נבחנים על פי הכישורים והיכולות המוכחות שהם מציגים, ולא על פי הרקע האקדמי והתיאורטי שלהם. מאחר והדגש מבחינתו של מאסק הוא על מיומנויות אישיות ופחות על תארים ממוסדות מוכרים, גם למועמדים ללא השכלה פורמלית יש הזדמנות להתקבל לחברות שהוא מנהל ולהצליח בהן.

בהקשר זה, חשוב לדעת כי העדר השכלה פורמלית במנהל עסקים, אינה בהכרח מעידה על בורות בתחום! כיום קיימים אינספור מקורות מידע מעולים הזמינים לכל משתמש אינטרנט –  החל מקורסים דיגיטליים איכותיים ועד רשימות של ספרים מומלצים, שיכולים לסייע לכם להשלים את פערי הידע שלכם בתחום מנהל העסקים. בשורות הבאות נסקור רשימה קריאה שעשויה לספק מענה מועיל מאוד עבור מי מביניכם ששוקלים לעשות MBA במנהל עסקים בחו"ל או בארץ.

קריאת חובה לאוטודידקטים המעוניינים להתמקצע במנהל עסקים

פורטל בינלאומי להשוואת תארים אקדמיים, בחן לאחרונה את הסילבוסים (תוכניות הלימוד) של בתי הספר למנהל עסקים באוניברסיטאות המובילות בעולם, כדי לגלות מהם מקורות המידע שאליהם הסטודנטים במסלולים אלו מופנים. ישנם כמה כותרים ספציפיים ששמותיהם חזרו על עצמם בתוכניות הלימוד השונות. לכן אם אתם מעוניינים לרכוש בכוחות עצמכם את הידע הנחוץ לניהול עסק מצליח, מבלי להשקיע סכומי עתק בלימודים פורמליים, זוהי בהחלט הרשימה שתרצו להתחיל בה:

  1. Asking the Right Questions: A Guide to Critical Thinking מאת M. Neil Browne. ספר זה עוזר לגשר על הפער בין שינון של עובדות וקבלת מידע המוצג לנו בצורה עיוורת, לבין האתגר הגדול יותר של ניתוח הנתונים המוצגים לנו ובחינתם בעין ביקורתית.
  2. Organizational Culture and Leadership מאת Edgar H. Schein. זהו ספר לימוד קלאסי בנושא תרבות ארגונית ומנהיגות, הנלמד במסלולי מנהל העסקים באוניברסיטאות המובילות מליגת הקיסוס.
  3. Essentials of Organizational Behavior מאת Stephen P. Robbins. ספר הלימוד הזה זמין כעת במהדורה ה- 14 שלו, מה שמעיד על כך שהוא כנראה שימושי למדי.
  4. The Management of Innovation מאת G. M. Stalker ו- Tom Burns. הספר פורסם בשנת 1961, הוא בין הספרים המשפיעים ביותר אי פעם בנושא ארגונים עסקיים.
  5. Business Finance: Theory and Practice מאת Eddie McLaney. ספר זה מהווה מבוא חיוני לעולם המימון וקבלת החלטות יעילה בנושא השקעות.
  6. A Theory of Human Motivation מאת A.H. Maslow. ודאי שמעתם על פירמידת הצרכים של מאסלו. זהו הבסיס לתיאוריה מרתקת זו על מימוש הפוטנציאל האישי ומנגנוני ההנעה העצמית.
  7. Critical Analysis of Organizations: Theory, Practice, Revitalization מאת Catherine Casey. ספר זה עוסק בנושא המרתק של התנהלות של ארגונים והאופן שבו אנשים מתנהגים בתוכם.
  8. Defining Moments: When Managers Must Choose Between Right and Right מאת Joseph Badaracco. ספר זה דן בהתמודדות עם מצבים שבהם צרכי העסק והערכים של בעליו מתנגשים.
  9. Business Intelligence and Analytics: Systems for Decision Support מאת Efraim Turban. זהו מדריך מקיף ועדכני בנושא הטכנולוגיות התומכות בניהול יעיל של עסקים.
  10. Corporate Finance מאת Jeffrey F. Jaffe. זהו ספר לימוד קלאסי נוסף והפעם בנושא החשוב של ניהול פיננסי לתאגידים. ספר זה זמין כעת במהדורתו ה- 11 במספר.

האם קריאת ספרים עצמאית באמת יכולה להחליף את הלימודים לתואר שני במנהל עסקים?

לאחר שסקרנו את עשרת הספרים המומלצים כאלטרנטיבה ללימודים פורמליים במנהל עסקים, נשאלת השאלה המתבקשת: אם הייתם מגלים שיש לכם אפשרות לחסוך כמה עשרות אלפי שקלים ויותר, במידה ותבחרו גם אתם להתמקד בפיתוח כישורים מעשיים ולא בהשגת תואר אקדמי מתקדם, במה הייתם בוחרים? מוזמנים לשתף אותי בתגובות!

קריאה נעימה והמון הצלחה!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לא תפספסו שום כתבה יותר! הירשמו עכשיו

כתבות אחרונות

בחירת העורך