יום בהיר אחד אתם מתעוררים עם כאב עז בבטן שאי אפשר להתעלם ממנו, אולי בחילה עזה שמגיעה גם למצב בלתי נמנע של הקאה, שינויים במראה ובעיקר בגוון השתן. משהו לא כשורה.
אלה הם סימנים שצריכים להדליק נורת אזהרה ויתכן שאתם סובלים מתופעה לא נעימה בשם אבנים בכליות. המלחים שבדרך כלל מופרשים מהכליות הופכים על ידי התגבשות לאבנים שחוסמות את דרכי השתן. כל אחד עשוי לסבול מאבנים בכליות כשנתונים מצביעים על כך שגברים סובלים מהתופעה יותר מאשר נשים.
הגורמים לבעיה הם מגוונים ומשתנים מאחד לאחר וביניהם: תנאים גנטיים (למשל, אם היה קרוב משפחה שסבל מהבעיה יתכן שגם אתם תסבלו ממנה בעתיד), מחסור בשתייה, תזונה עתירת נתרן, עודף משקל או מחלות שונות בכליות ומצבים שגורמים לשתן להכיל רמות גבוהות של אוקסלט ואפילו תרופות משתנות או נוגדי חומצה על בסיס סידן.
מהם הסימפטומים השכיחים לאבנים בכליות, כדי שתוכלו לזהות ולהגיע לבדיקת רופא בהקדם, לפני שהבעיה תחמיר?
מכאב חד ועד שינויים במתן שתן
אבנים בכליות שחוסמות שתן יוצרות אי נוחות כללית ובעיות בתנועה ובתפקוד ובעיקר כאב חד בגב או בבטן התחתונה. כאבים אלה עשויים להיות דומים לכאבים אחרים או לבלבל אנשים שיחשבו שמדובר בכאב בטן שגרתי בהתחלה בעקבות אכילה לא נכונה וכדומה, אך לרוב הכאב מחריף והוא כאב חד שלא ניתן להתעלם ממנו בעיקר משני צדי הגב התחתון או כאב בטן שלא נעלם ולא משנה מה אתם עושים או לוקחים לרגיעה.
אגב, ככל שהאבן יורדת לעבר השופכן כך הכאב עובר לאזור הבטן התחתונה ואזור המפשעה וכדאי לעקוב גם אחר שינויים בכאבים ובאילו אזורים בגוף מתרכז הכאב שהחל ככאב בטן או כאב גב ועבר לכאב באזור המפשעה.
סימפטום שכיח נוסף הוא תגובה של בחילות קשות הנלוות לרוב לכאבים ותחושת חולשה כללית ובמקרים מסוימים יתכנו גם הקאות עם סכנת התייבשות. חום וצמרמורות אף הם מהווים תסמין נפוץ אצל מי שסובלים מאבנים בכליות, כשבמקרה הזה חשוב לבחון שהחום לא גבוה מדי ולנסות לא להתבלבל עם שפעת או וירוס ומכאן החשיבות של בדיקות מקיפות.
באופן טבעי היות והאבנים חוסמות את השתן, הגוון והמרקם של השתן משתנה ורוב המטופלים מדווחים על מראה של שתן עכור ושתן בריח רע במיוחד. כמו כן, יתכנו שינויים בהטלת שתן – תכופה או להפך, קשיים בפעולת ההשתנה ואף כאבים בזמן מתן שתן ובמקרים קיצוניים גם דם בשתן. הכאב והתסמינים משתנים גם לפי סוג האבן וגודל האבנים ויש לזכור שמה שמתחיל ככאב קל עשוי להחריף והתופעה עשויה לגרום לסיבוכים רבים.
אבנים "שקטות" שגדלות ויוצרות בעיות ואף מקוות מקור לזיהומים חוזרים בדרכי השתן.
כיצד מטפלים באבנים בכליות ואיך מונעים את חזרתן?
הבשורות המעודדות הן שיש טיפולים לאבנים בכליות התלויים בפרמטרים שונים כמו גודל האבן, האם היא חוסמת את דרכי השתן, האם טיפולים אחרים להקטנתה לא עזרו וכדומה. לרוב מטופלים המדווחים על תסמינים שעשויים להצביע על אבנים בכליות יישלחו לבדיקות דם, שתן ורנטגן או CT. הפרוצדורות יכולות לכלול טיפולי לייזר לריסוק האבן עד להוצאתה בשתן והיות ומדובר בתופעה עם פוטנציאל חזרה גבוה, ישנם תוספים שעשויים להפחית את הסיכון לחזרתן של אבנים בכליות.
על מנת למנוע חזרה או היווצרות מלכתחילה, כדאי גם לבצע הרגלים באורח החיים במיוחד צריכה מספקת של נוזלים שאינם מיבשים כמו מים והגבלת נתרן וחלבון מהחי כמו בשר וביצים, שנמצאו במחקרים כיכולים לזרז הופעת אבנים בכליות. כמו כן, פעיות גופנית ושמירה על רוגע.
====